enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yüksek Tansiyon Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Yüksek Tansiyon Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Yüksek tansiyon hastalığı, kan basıncının ölçülmesiyle teşhis edilir. Bu nedenle özellikle gençlik çağlarından itibaren, hatta pediatrik muayenelerden itibaren çocukların, daha sonra da erişkin yaşlarında kan basıncının rutin olarak ölçülmesi doktorlar tarafından öneriliyor. Belirli aralıklarla ölçülmesi mutlaka gereklidir. Özellikle otuz yaş sonrası senede bir, tansiyon rakamları normal dahi olsa, kırk yaş sonrası en azından altı ayda bir ölçtürülmesi ve izlenmesi tavsiye edilir. Bazen küçük anormalliklerle, yani hafif yüksek tansiyon ile karşılaştırıldığında çok daha sık aralıklarla hastalara ölçülmesi tavsiye edilir. Doktor muayenelerinde yapılan ölçümler her zaman standarttır. Ancak bazen doktorlar, hastalardan kendilerinin takip etmesini isterler ya da çok sık olmasa da özellikle tansiyon holteri denilen veya ambulatüar kan basıncı izlemi denilen yöntemi kullanabilirler. Esasında küçültülmüş kan basıncı aleti örneğidir. Hastalara takılır yirmi dört, kırk sekiz saat boyunca bu cihaz, tansiyonlarını belirli periyotlarla ölçer ve kaydeder daha sonra uzmanlar bilgisayar sistemine analiz ederek bir kan basıncı profili çıkartırlar.

Yüksek Tansiyon İle Beslenme Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Yüksek tansiyon ve beslenme arasında çok net ve direkt bir ilişki vardır. Öncelikle eğer tükettiğinizden fazla kalori alıyorsanız, mutlaka kilo alırsınız ve kilo aldığınız zaman da kan basıncı değerleri yavaş yavaş yükselmeye başlar. Kilo üzerinden olan etkisi haricinde beslenme içeriğinin kan basıncıyla çok yakın ilişkisi vardır. Yeşil sebze ve meyvelerden, dolayısıyla potasyumdan zengin bir beslenme içeriğinde kan basıncı daha düşük oluyor. Hayvansal gıdalar, donmuş yağlar ne kadar fazla ise diyetimizde kan basıncındaki yükselme eğilimi daha fazla oluyor. Hayvansal gıdalar denildiğinde sadece et kısmı kastedilmemektedir. Peynir grupları, tam yağlı süt ürünleri, yoğurt bu grupta yer alır. Bunları fazla tüketen bireylerde de kan basıncı yükselme eğiliminde oluyor. Son zamanlardaki karbonhidrat tüketimindeki artışla kan basıncı arasında bir ilişki olduğu gözlemlenmeye başlanmıştır. Tabii tuz burada parantez açılması gereken bir noktadır.

Yüksek Tansiyon Yükselmesi

sağlıklı bireylerde önerilen günlük tuz tüketim miktarı beş gram civarındadır. Tansiyon yüksekliği olanlarda tansiyonu kontrol altına alabilmek için, bu üç gram, hatta iki gram bile olabilir. Toplumumuzda ortalama kişi başına düşen günlük tuz tüketimi, on sekiz gram civarında, pek çok sanayileşmiş batı ülkesinin bile üzerinde olduğumuzu söyleyebiliriz bu rakamla. Büyük hatta korkunç denebilecek bir fark söz konusu. Tuz tüketimi derken tuzluk kullanma alışkanlığından söz etmek gerekir. Çoğumuz daha yemeğin tadına bakmadan tuz atabiliyoruz, bu çok yanlış bir alışkanlık. İkincisi yemekleri pişirirken kullandığımız tuz miktarına da dikkat etmek gerekir. Üçüncüsü turşu, tuzlu peynir, tuzlu zeytin, salamura gıdaları da sık tüketen bireylerde tansiyonun hızlı bir biçimde yükseldiği görülmektedir.

Murat Bey: Sayın hocam, 56 yaşındayım, sporu ve yürümeyi seven daha önceleri 25 yıl amatör olarak futbol oynamış biriyim.bende 2-3 aydır ayda bir olmak üzere yürüyüşten sonra dinlendiğimde, en son sabah saat 9.00′ da yürüyüşe çıktığımda 1 mayıs 2013 günü havanın çok sıcak olmasındanmı nedir eve 300-400 metre kala baş dönmesi göz kararması aşırı halsizlik gibi durum meydana geldi yere uzandım dinlendim doktor arkadaşımı çağırdım geldi tansiyona bağlı dedi.1,5 ay öncede aynı şekilde yürüyüşten sonra evimizin önünde yeşil alanda hareket yaparken aynı durum meydana geldi.akabinde ertesi gün kardiyoloji doktoruna gittim tüm testler (EKG-Efor-Ultrason ve kan tahlili) yapıldı sonuçlar normal çıktı.daha sonra Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesinde kalp sindigrafisi yapıldı ordada herşeyin normal olduğu bildirildi.Nöroloji doktorunada gittim tetkikler yapıldı bir şeyimin olmadığı psikolojik olabileceğini ……… verdi şimdi onu kullanıyorum, acaba benim bu şikayetlerimin sebebini öğrenebilirmiyim bilgilendirirseniz çok mutlu olacağım şimdiden teşekkür ederim.

Deniz: iyi günler hocam. dün babam amcamı doktora götürdü. orda halsizleşti göz kapakları ağırlaştı. tansiyonunu öldürdük 24/14 çıktı doktor bey beyin kanaması geçirecekmişin felan dedi. en sonunda 17 ye düşürmeyi başardılar. bu tansiyon çok tehlikeli bir şey mi hocam sizin bilgilerinize ihtiyacım var korkuyorum. babam için nelerden kaçınmalıyız neler yememeli beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum hocam. allahım herkeze sağlık sıhat versinn.

Gülten: Selamlar .Benim büyük tansiyonum 140 ve üzerine çıksada kendiliğinden düşüyor ,çıkıyor tekrar düşüyor fakat küçük tansiyonum çok sık 88-90-92-94 gibi ,daha aşağı rakamlara nadir düşüyor. Büyük ihtimal stresle alakalı olduğu söylendi. … ilacını kullandım çok iyi düşürdü (110-150/75-80 gibi)fakat baş dönmesi de yapıyor acaba düşük mü geliyor .Sabahları ölçtüğümüzde 130/88 gibi alıyoruz…Benim sorum şu yukarıda yazdığım tansiyon sonuçlarıma göre ilaç kullanmalı mıyım? Başka bir hastalığım yok , kilo normal.Teşekkürler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica